Home » Gezond bruin » De negatieve gevolgen van de zon

De negatieve gevolgen van de zon

Iedereen kan genieten van die heerlijke zomermaanden. De zon schijnt lekker op onze lichamen, we krijgen een mooi kleurtje en misschien waait er wel een klein windje zodat het helemaal perfect is. Zie je het al voor je? Je zou denken: eindelijk daar is de zomer, eindelijk genieten. Maar, let op! De zon is gevaarlijker dan je denkt en te lang in de zon liggen is niet goed voor je lichaam.

De pluspunten van lekker luieren in de zon

We willen je natuurlijk niet bang maken en je verbieden om in de zon te gaan liggen. De zon heeft namelijk ook veel pluspunten. De zon zorgt namelijk voor vitamine D. Dat versterkt ons immuunsysteem en zorgt ervoor dat calcium zich hecht aan onze beenderen waardoor deze sterker worden. Het volgende heb je misschien zelf al ondervonden, maar van de zon wordt je goedgehumeurd. En dat heeft soms wel een prettig gevolg want als we ons blijer en gelukkiger voelen worden we sneller verliefd…

Wees voorzichtig!

Jammer genoeg heeft de zon ook verschillende nadelen. Want te veel tijd spenderen in de zon heeft een grote invloed op onze huid en ons lichaam. Een te hoge blootstelling aan UV-stralen houdt verschillende risico’s in, namelijk:

  • Het haar wordt droger en stugger
  • Koortsblaasjes duiken op net zoals symptomen van herpes
  • Zonneallergie
  • Sneeuwblindheid
  • Veroudering van de huid

Het meest ernstige gevolg van een te lange blootstelling aan de zon is zonder twijfel huidkanker. Bescherm je huid dus met voldoende zonnecrème.

Deze onvoorzichtige mensen getuigen op hun persoonlijke wijze op de risico’s van de zon:

Bruinen op een gezonde manier

Zoals we reeds zeiden, willen we je geen schrik aanjagen. Als je op een gezonde manier van de zon geniet kan er niets gebeuren. En met een gezonde manier bedoelen we dat je geleidelijk aan zou moeten bruinen en voldoende zonnecrème moet gebruiken. Zaken waar je zeker op moet letten tijdens het bruinen zijn:

  • Gebruik de aangewezen factor van zonnecrème en smeer je voldoende in
  • Draag een hoofddeksel en zonnebril
  • Drink niet te veel alcohol want dat verwijdt de bloedvaten en laat je sneller verbranden
  • Gebruik niet te veel gezichtscrèmes want dat gaat irriteren door de zon

Hopelijk ga je dus even nadenken alvorens in de zon te gaan liggen.

Comments are closed.